TafelPraat catering buffetten    Leeuwarden Friesland TafelPraat catering buffetten    Leeuwarden Friesland 

#blog 2 - Good mood food

TafelPraat catering buffetten Leeuwarden Friesland TafelPraat catering buffetten Leeuwarden Friesland 

TafelPraat catering buffet Leeuwarden Friesland

Vooral in deze voor velen onzekere tijd, hebben we veel positiviteit nodig, waarvoor we het hormoon serotonine kunnen aanspreken. Het hormoon serotonine speelt een belangrijke rol in de hersenen en heeft een sleutelrol in het ontstaan van een goed humeur,  zelfvertrouwen en een gezonde slaapcyclus.

Vooral in de tijd waarin wij nu leven, is het ontzettend belangrijk goed voor jezelf te zorgen door onder andere een juiste voeding.

Een aantal van onderstaande producten is niet voor iedereen toegankelijk, maar onderstaande producten stimuleert de aanmaak van serotonine en laat ook nog eens alle smaken voorbij komen.

Wat is serotonine?

Serotonine is een belangrijk hormoon dat effect heeft op het humeur, een goed gevoel geeft, de pijngrens verhoogt, stress verlaagt en helpt tegen depressie. Om het serotonineniveau te verhogen, kun je naast zonlicht en dagelijkse beweging, kiezen uit verschillende soorten voeding met een hoog tryptofaangehalte, het aminozuur dat de productie van serotonine triggert.

 1. Vis
  Vette vis en zeevruchten zoals garnalen, tonijn, zalm, kabeljauw, krab, makreel, sardientjes, maar ook visoliesupplementen zijn prima opties om het serotoninegehalte te verhogen.

 1. Vlees en vleesvervangers
  Vlees, zoals rundvlees, varkensvlees, kip, lever en kalkoen, zit veel proteïne in en bevatten allemaal het aminozuur dat nodig is voor de serotonine-productie. En tofu bijvoorbeeld, dat van soja is gemaakt, bevat al het goede van soja-vitaminen.

 1. Groente & fruit
  Groente die rijk is aan tryptofaan zijn spinazie, broccoli, wortels, pompoen, aardappelen, zoete aardappelen, knoflook, kool, asperges, bieten, uiten, courgette en sla, zo ook zeewier en algen.
  Fruit met het benodigde aminozuur is ananas, banaan, kiwi, dadel, advocado, tomaat en komkommer.

 1. Eieren
  Een product dat iedere dag wordt gebruikt voor culinaire doeleinden. Eieren, vooral het eiwit, zijn perfect om de serotonine-productie in je lichaam te verhogen.

 1. Zuivelproducten
  Tryptofaan vindt je in zuivelproducten zoals melk, roomboter, kwark, yoghurt en kaas. Gebleken is dat cheddarkaas de hoogste concentratie heeft.

 1. Granen
  Complexe koolhydraten zoals havermout, volkoren rijst, tarwebrood, zemelen, boekweit en gerst worden aanbevolen voor het verhogen van het serotoninegehalte.

 1. Noten en bonen
  Pinda’s (en pindakaas), cashewnoten, amandelen en walnoten zijn hoog in omega3-vetten, dat helpt bij het omzetten van serotonine. Bonen, erwten en linzen zitten vol met proteïne en vezels met een hoog niveau aan tryptofaan.

 1. Zaden
  Zaden zijn een ongelooflijke bron van tryptofaan en bevatten veel proteïne, zink, ijzer, kalium, magnesium, calcium en vitamine B en E. Je hebt keuze uit pompoenzaad, chiazaad, watermeloenzaad, pijnboompitten, sesamzaad (en tahini), lijnzaad en zonnebloempitten.

 1. Dranken
  Favoriete dranken zoals thee, koffie, chocolademelk en zelfs bier en wijn bevatten allemaal kleine hoeveelheden serotonine-bevorderende voedingsstoffen.

 1. Om te snaaien
  Popcorn en pure chocolade zijn perfect om te snaaien en geven je lichaam ook nog eens een serotonine-boost.

Good mood food
Met zoveel heerlijke mogelijkheden, hoop ik dat jij je serotonineniveau omhoog kunt brengen en je kunt genieten van jouw eigen welzijn en positiviteit.

Hou mijn blogs in de gaten
, want ik ga de komende maanden recepten delen die bovengenoemde producten bevatten, zodat jij kunt genieten van veel ‘good mood’-eten.

TafelPraat catering buffet Leeuwarden Friesland
Alida Terpstra